Cuina! O barbàrie

No results found.

No results found.

«Ens fa tanta mandra fer el sopar que amb la quantitat suficient de sucre seríem capaços de menjar-nos una caca de gos, trobar-la bona i defensar-ho davant de qui fos. No sigueu bèsties, cuineu!»

Cuinar no és obeir unes instruccions, ni sotmetre’ns a una llista d’ingredients, ni planificar minuciosament la compra del supermercat. Ben al contrari, cuinar és tot allò que passa als marges d’una recepta: és improvisar, arriscar, decidir. Cuinar és, en definitiva, atrevir-nos a ser lliures. Contra l’extinció d’aquest atreviment, contra el síndrome del no-tinc-temps i la barbàrie d’una societat que menja però no cuina, aquest llibre ens urgeix a recuperar el sentit de l’acte més primigeni de la vida: alimentar-nos.

Entusiasta, inconformista i hilarant, Maria Nicolau ens obre les portes a una cuina rica, sostenible, apassionada i, sobretot, coherent. Una cuina explicada a través de la història i la ciència, la natura i la tecnologia, els episodis col·lectius i la vivència íntima. Per què l’olla és l’invent primordial de la civilització? Què ho fa que els pastissos s’inflin al forn? Com és que només comprem salmó i lluç, tenint el Mediterrani ple d’altres varietats de peix? En aquest llibre, molt més que receptes, trobareu una cuina que respon a la necessitat de subsistir, però també al goig de compartir i que ens recorda que nosaltres som els últims responsables de la manera com vivim.

 

Fitxa tècnica

Enquadernació: Tapa dura

Format: 24 x 17 cm

Descarrega la portada
Amb el suport de:

Què n’han dit

<p>«Entre tanta remor globalitzadora, l’eclosió de Maria Nicolau és el fenomen indiscutible de l’any, a Catalunya. Ha posat la cuina feta a casa a l’epicentre de la conversa, fins i tot dels qui no havien cuinat mai ni un ou ferrat. I això és motiu de joia per tot allò que hem menjat i volem continuar menjant.»</p><h5><strong>Marc Casanovas</strong>, cuiner</h5>

«Entre tanta remor globalitzadora, l’eclosió de Maria Nicolau és el fenomen indiscutible de l’any, a Catalunya. Ha posat la cuina feta a casa a l’epicentre de la conversa, fins i tot dels qui no havien cuinat mai ni un ou ferrat. I això és motiu de joia per tot allò que hem menjat i volem continuar menjant.»

Marc Casanovas, cuiner
Llegir més
<p>«El llibre connecta i reivindica la cuina de generacions de dones i dones.»</p><h5><strong>Carles Fiter </strong>al <a href="https://www.naciodigital.cat/cupatges/noticia/7465/maria-nicolau-si-renunciem-autonomia-cuinar-serem-menys-lliures">Nació Digital</a></h5>

«El llibre connecta i reivindica la cuina de generacions de dones i dones.»

Carles Fiter al Nació Digital
Llegir més
<p>«En aquest llibre, molt més que receptes, trobareu una cuina que respon a la necessitat de subsistir, però també al goig de compartir, i que ens recorda que nosaltres som els últims responsables de la manera com vivim.»</p><h5><strong>Víctor Antich </strong>a <a href="https://www.elnacional.cat/ca/cultura/5-llibres-cuina-gastronomia-sant-jordi-2022_741126_102/3.html">El Nacional</a></h5>

«En aquest llibre, molt més que receptes, trobareu una cuina que respon a la necessitat de subsistir, però també al goig de compartir, i que ens recorda que nosaltres som els últims responsables de la manera com vivim.»

Víctor Antich El Nacional
Llegir més
<p>«Narrado con eficacia, a veces, con furia, el resultado es un híbrido entre el manual y la reflexión. Maria conoce la materia, es buena comunicadora, polemista y reñidora. La Che culinaria: victoria o muerte.»</p><h5><strong>Pau Arenós </strong>a <a href="https://www.elperiodico.com/es/cata-mayor/20220420/cocina-gastronomia-libros-sant-jordi-2022-13495859">El Periódico</a></h5>

«Narrado con eficacia, a veces, con furia, el resultado es un híbrido entre el manual y la reflexión. Maria conoce la materia, es buena comunicadora, polemista y reñidora. La Che culinaria: victoria o muerte.»

Pau Arenós El Periódico
Llegir més
<p>«Sense embuts i amb humor, ens renya perquè hem desistit de cuinar, i ens repta a fer-ho si no volem quedar a la mercè de les empreses de precuinats.»</p><h5><strong>Mar Rocabert </strong>a <a href="https://cat.elpais.com/cat/2022/05/20/estilo/1653049374_228484.html">El País</a></h5>

«Sense embuts i amb humor, ens renya perquè hem desistit de cuinar, i ens repta a fer-ho si no volem quedar a la mercè de les empreses de precuinats.»

Mar Rocabert El País
Llegir més
<p>«Maria Nicolau, cuinera de formació i de professió, s’ha colat no només a les nostres cuines, sinó també a les nostres biblioteques amb “<i>Cuina! O barbàrie”.» </i></p><h5><strong>Xevi Sala </strong>a <a href="https://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/2151041-si-no-ets-cuiner-de-veritat-no-te-n-sortiras.html">El Punt Avui</a></h5>

«Maria Nicolau, cuinera de formació i de professió, s’ha colat no només a les nostres cuines, sinó també a les nostres biblioteques amb “Cuina! O barbàrie”.»

Xevi Sala El Punt Avui
Llegir més
<p>«És bona, la Nicolau. En comptes d’escriure un llibre sobre cuina n’ha escrit un sobre cuinar, i en aquesta erra hi ha la diferència que la separa de tot el que s’ha publicat aquests 30 anys en què la cuina catalana ha tingut més estrelles que el cel.<i>» </i></p><h5><strong>Antoni Bassas </strong>al <a href="https://www.ara.cat/societat/tens-mes-comprant-menjar-no-pas-votant-quatre-anys_128_4428145.html">Diari ARA</a></h5>

«És bona, la Nicolau. En comptes d’escriure un llibre sobre cuina n’ha escrit un sobre cuinar, i en aquesta erra hi ha la diferència que la separa de tot el que s’ha publicat aquests 30 anys en què la cuina catalana ha tingut més estrelles que el cel.»

Antoni Bassas al Diari ARA
Llegir més
<p>«Una autèntica obra d’ètica en el sentit més interessant del terme (el de preguntar-nos què és el que val la pena, per què cal lluitar, quina és la vida bona).<i>» </i></p><h5><strong>Arià Paco </strong>a <a href="https://www.nuvol.com/llibres/assaig/festa-o-barbarie-266834?utm_source=social&utm_medium=share&utm_campaign=twitter">Núvol</a></h5>

«Una autèntica obra d’ètica en el sentit més interessant del terme (el de preguntar-nos què és el que val la pena, per què cal lluitar, quina és la vida bona).»

Arià Paco Núvol
Llegir més
<p>«Maria Nicolau és una comunicadora heterodoxa i infatigable que aposta per deixar de banda la mandra, física i mental, i exigeix unir el talent, el treball i el sentit comú per ser coherent.»</p><h5><strong>Nacho Borraz</strong> a <a href="https://www.lacentral.com/blog/-que-lee-la-cocinera-maria-nicolau--184028">La Central</a></h5>

«Maria Nicolau és una comunicadora heterodoxa i infatigable que aposta per deixar de banda la mandra, física i mental, i exigeix unir el talent, el treball i el sentit comú per ser coherent.»

Nacho Borraz a La Central
Llegir més
<p>«Sobretot és un al·legat polític que, des de la sàvia antropologia del dia a dia, ens alerta sobre la deshumanització que comença a la cuina de casa nostra. Pura vida.<i>» </i></p><h5><strong><a href="https://elpais.com/quadern/2022-12-15/els-10-millors-llibres-del-2022.html">El País (Quadern)</a></strong></h5>

«Sobretot és un al·legat polític que, des de la sàvia antropologia del dia a dia, ens alerta sobre la deshumanització que comença a la cuina de casa nostra. Pura vida.»

El País (Quadern)
Llegir més
<p>«És el fenomen de la dècada. Ha dit exactament el que jo tenia al pap i no he tingut la valentia, ni prou coneixements ni el salero per dir-ho. I crec que podria posar la mà al foc<br />que això mateix li ha passat a força cuiners, tant professionals com amateurs.»</p><h5><strong>Ada Parellada</strong></h5>

«És el fenomen de la dècada. Ha dit exactament el que jo tenia al pap i no he tingut la valentia, ni prou coneixements ni el salero per dir-ho. I crec que podria posar la mà al foc
que això mateix li ha passat a força cuiners, tant professionals com amateurs.»

Ada Parellada
Llegir més
Llegir més
Previous
Next

«Entre tanta remor globalitzadora, l’eclosió de Maria Nicolau és el fenomen indiscutible de l’any, a Catalunya. Ha posat la cuina feta a casa a l’epicentre de la conversa, fins i tot dels qui no havien cuinat mai ni un ou ferrat. I això és motiu de joia per tot allò que hem menjat i volem continuar menjant.»

Marc Casanovas, cuiner

«El llibre connecta i reivindica la cuina de generacions de dones i dones.»

Carles Fiter al Nació Digital

«Narrado con eficacia, a veces, con furia, el resultado es un híbrido entre el manual y la reflexión. Maria conoce la materia, es buena comunicadora, polemista y reñidora. La Che culinaria: victoria o muerte.»

Pau Arenós El Periódico

«En aquest llibre, molt més que receptes, trobareu una cuina que respon a la necessitat de subsistir, però també al goig de compartir, i que ens recorda que nosaltres som els últims responsables de la manera com vivim.»

Víctor Antich El Nacional

«Sense embuts i amb humor, ens renya perquè hem desistit de cuinar, i ens repta a fer-ho si no volem quedar a la mercè de les empreses de precuinats.»

Mar Rocabert El País

«Maria Nicolau, cuinera de formació i de professió, s’ha colat no només a les nostres cuines, sinó també a les nostres biblioteques amb “Cuina! O barbàrie”.»

Xevi Sala El Punt Avui

«És bona, la Nicolau. En comptes d’escriure un llibre sobre cuina n’ha escrit un sobre cuinar, i en aquesta erra hi ha la diferència que la separa de tot el que s’ha publicat aquests 30 anys en què la cuina catalana ha tingut més estrelles que el cel.»

Antoni Bassas al Diari ARA

«Una autèntica obra d’ètica en el sentit més interessant del terme (el de preguntar-nos què és el que val la pena, per què cal lluitar, quina és la vida bona).»

Arià Paco Núvol

«Maria Nicolau és una comunicadora heterodoxa i infatigable que aposta per deixar de banda la mandra, física i mental, i exigeix unir el talent, el treball i el sentit comú per ser coherent.»

Nacho Borraz a La Central

«Sobretot és un al·legat polític que, des de la sàvia antropologia del dia a dia, ens alerta sobre la deshumanització que comença a la cuina de casa nostra. Pura vida.»

El País (Quadern)

«És el fenomen de la dècada. Ha dit exactament el que jo tenia al pap i no he tingut la valentia, ni prou coneixements ni el salero per dir-ho. I crec que podria posar la mà al foc
que això mateix li ha passat a força cuiners, tant professionals com amateurs.»

Ada Parellada
Previous
Next

Entrevistes

Multimèdia

Maria Nicolau

(La Garriga, 1982) és cuinera d’ofici i per vocació. Durant més de vint anys ha treballat en nombrosos restaurants a Catalunya, Espanya i França. Actualment viu a Vilanova de Sau, Osona, on condueix el restaurant de cuina catalana El Ferrer de Tall. La podeu sentir al Matí de Catalunya Ràdio i la podeu trobar fent soroll a les xarxes i en diferents programes de televisió. Sobretot, la Maria és una entusiasta: perquè li apassiona el que fa i perquè no troba distinció entre allò que és i allò a què es dedica.

Maria Nicolau

(La Garriga, 1982) és cuinera d’ofici i per vocació. Durant més de vint anys ha treballat en nombrosos restaurants a Catalunya, Espanya i França. Actualment viu a Vilanova de Sau, Osona, on condueix el restaurant de cuina catalana El Ferrer de Tall. La podeu sentir al Matí de Catalunya Ràdio i la podeu trobar fent soroll a les xarxes i en diferents programes de televisió. Sobretot, la Maria és una entusiasta: perquè li apassiona el que fa i perquè no troba distinció entre allò que és i allò a què es dedica.

Et pot interessar

Les postres d’en Jordi Roca

Confessions d’un sommelier

Cuines

Reserva’t per a les postres

La paella pel mànec

Corpus de la cuina catalana

No soc un dels vostres