Marc Casanovas, autor de No soc un dels vostres, rep el Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic.
‘La resistencia de la última subasta cantada de pescado en Catalunya’, l’article publicat al juliol al canal Comer de La Vanguardia, li ha valgut al periodista Marc Casanovas el Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic 2023. Un homenatge que duu el nom del reconegut periodista gastronòmic Nèstor Luján (1922-1975), i que s’entrega per reconèixer la labor de divulgació i suport al sector.
L’Acadèmia Catalana de Gastronomia i Nutrició, l’entitat que atorga el premi, defineix en Marc Casanovas com «un comunicador gastronòmic que investiga la història, la ciència, la política de l’alimentació i tots els estaments i productors relacionats per realitzar reportatges de gran format i entrevistes en profunditat per a diversos mitjans del país».
A més de ser reconegut com el millor periodista gastronòmic d’enguany, Marc Casanovas ha publicat amb Ara Llibres No soc un dels vostres, la història del restaurant L’Aram i del cuiner Àlex Montiel, el noi que amb només divuit anys es va posar al capdavant d’una de les cuines més sol·licitades de la Barcelona dels anys noranta. L’obra, que compta amb els testimonis tant d’Àlex Montiel com d’alguns dels noms més importants de la cuina mediterrània, es configura com un relat sense filtres del xef que va capgirar l’escena gastronòmica catalana.
En un immens exercici de reconstrucció i de periodisme d’investigació, Marc Casanovas desenterra el relat ocult d’una època clau per entendre la cultura gastronòmica del nostre país. El resultat és una història inaudita que explica el moment clau de l’eclosió de l’alta cuina catalana
I amb el mateix esperit crític que l’ha fet escriure el llibre, Marc Casanovas ha destacat durant el discurs d’agraïment que «el sistema alimentari passa per un moment crucial i els periodistes gastronòmics, amb un bagatge històric, acadèmic i culinari, som els professionals més capacitats per complir amb un servei bàsic: informar amb rigorositat, sense frivolitat ni privilegis. Ens hi va la vigència d’un sistema alimentari ferit, és a dir, ens hi va la vida».