Sembrar sequera o sembrar pluja? Vanesa Freixa, autora de Ruralisme, alerta de les conseqüències d’una mala gestió de l’aigua

És moment de parlar de sequera… i de pedregades. De les conseqüències econòmiques, alimentàries, ambientals i també emocionals que se’n deriven. És moment de repensar, de parlar de canvis i de prendre posicions davant d’aquest “nou” escenari que, per contra, se’ns mostra tossudament. És moment d’exigir informació clara, i sobretot coherent, per part de qui governa i legisla.

Tot i que sembla que de manera generalitzada hem acceptat el canvi climàtic, a la majoria de ciutadans ens és difícil creure’ns-el fins al punt de prendre decisions que ens permetin anticipar-nos a les seves conseqüències o adaptar-nos-hi més enllà de les accions que ens veiem obligat a fer amb extrema urgència. 

La sequera i la crisis climàtica afecta a tota la pagesia (quan parlo de pagesia, també incloc a ramaders i ramaderes) i en conseqüència a la producció alimentària fins a un punt que esgarrifa. Per això és important analitzar el present, i més encara preveure les conseqüències que hi haurà en un futur properament.

Pensem, per exemple, en les conseqüències de tancar un canal de reg: la competència per l’aigua que es pot generar entre territoris, entre sectors i activitats. Una guerra per la supervivència. O pensem en el mercat especulatiu de l’aigua que treballa sota mà per comprar drets dels regs i vendre una aigua que és de totes, o en l’acaparament de terres que ja fa temps que s’està produint i que s’aguditzarà aprofitant la fallida del sector agrícola familiar. I, a la vegada, la competència de les indemnitzacions entre uns sectors afectats directament i d’altres que reben de retruc les conseqüències d’aquesta sequera, com la ramaderia, que malgrat patir un augment exponencial dels costos del farrratges i cereals no formarà part dels damnificats. Pensem, en definitiva, en tot un seguit de guerres inevitables si no es treballa amb un objectiu de cooperació i de bé comú. Si ens posen davant la tessitura de ser competència entre els uns i els altres, estem encetant el camí de l’autodestrucció, mentre d’altres s’aprofitaran d’aquest escenari per fer-se encara més rics.

És moment de parar i endreçar de planificar i decidir cap a on es vol anar, tot garantint al màxim el bé comú, la protecció de la terra i la dignitat humana. Hem de treballar com si fóssim un, ajudant-nos entre totes i tenint present el model que volem que perduri. 

Comparteix

Darreres notícies

A continuació trobaràs l'adreça, data i hora on els nostres autors signaran llibres aquest Sant Jordi. Bona diada!
La gran festa del llibre en català. Del 20 al 29 de setembre. Passeig Lluís Companys. Barcelona
L'autora Txell Feixas guanya el Premi Nacional de Periodisme
Com a bons lectors i lectores que som, la gent que ens estima ho té clar: Els reis mags ens regalaran un llibre. Com si fos tan fàcil!