El jurat del premi literari Roc Boronat ha escollit Rafael Vallbona com a guanyador de la 21a edició per l’obra Els bons dies. En aquesta obra, Ricard viatja a París amb l’esperança de retrobar el seu vell amic de joventut. Allà hi va conviure a finals dels 70 amb idealistes inquiets que lluitaven amb la paraula per transformar el futur. Fins que va tornar a Barcelona, en ple desencís per l’oportunitat perduda de la Transició, i els va perdre la pista. A la novel·la, tres personatges prenen la paraula: Ricard; Jane, una jove a qui revesteix un halo de misteri; i Martí, somniador i enamoradís. La vida de tots ells, alguns sense saber-ho, quedarà marcada per l’aparició d’un traficant d’armes manipulador i perillós. La novel·la, amb dosi d’intriga i de nostàlgia, és un exercici brillant d’estil i un homenatge a la memòria, a les revolucions frustrades, als anhels de canvi i a la llibertat individual.
El premi, convocat per ONCE Catalunya, està dotat amb 6.000 €. Els bons dies, de Rafael Vallbona, arribarà a les llibreries a la tardor amb el segell Amsterdam que des del 2015 s’encarrega d’editar l’obra premiada amb el Roc Boronat.
La cerimònia d’entrega del premis Roc Boronat ha tingut lloc el dijous 21 de març a les 19.30 h a l’Auditori ONCE Catalunya. Durant la vetllada, s’ha homenatjat a l’escriptora Coia Valls.
El delegat d’ONCE Catalunya Enric Botí ha destacat el compromís de la institució amb la llengua catalana i la producció literària i ha afegit que aquest premi celebra que la cultura ens fa millor com a persones i que, si a més és inclusiva ens fa a tots iguals.
Joan Carles Girbés, director editorial d’Amsterdam, ha celebrat l’elevada participació d’enguany i que les obres premiades en les últimes edicions demostren que el Roc Boronat permet tant descobrir noves veus literàries com matisos nous de veus ja consolidades.
El guanyador d’aquesta edició, Rafael Vallbona ha explicat que el tema de la novel·la Els bons dies és la tristesa envers un món que desapareix. «Els personatges se n’adonen que el seu món és el món d’ahir i que cada cop entenen menys el món d’avui», ha volgut destacar. L’autor Rafael Vallbona va nèixer a Barcelona al 1960. És escriptor, periodista i professor a la Facultat de Comunicació Blanquerna. Col·labora a El Mundo, Descobrir i diversos mitjans digitals, i és autor d’una sexantena de títols entre poesia, novel·les per a joves i adults, assaig i viatges. La seva anterior novel·la, La casa de la frontera, va ser distingida amb el premi BBVA Sant Joan.
A la categoria exclusiva per a escriptors cecs o amb discapacitat visual greu, Maria Mercè Guiu ha guanyat en l’apartat de prosa amb l’obra El millor de cada vida, un diàleg íntim i sincer entre una mare i el seu fill adolescent. El premi està dotat amb 900 €. El jurat va volgué fer constància de la qualitat de les obres presentades en aquesta edició i va seleccionar com a finalista a Rafael Barberán, conegut literariament amb el pseudònim de Ralph Barby, pel seu comte Doctor Baixades.
Enric Botí, Delegat Territorial d’ONCE Catalunya i president del jurat, ha subratllat la bona afluència de participació, 69 obres presentades en la categoria de narrativa oberta a tothom, la segona participació més alta de la història, i la bona entesa amb Som Ara Llibres a l’hora d’impulsar el premi.
L’ONCE Catalunya convoca cada any els premis literaris en llengua catalana Roc Boronat en memòria d’aquest escriptor i polític republicà, promotor del Sindicat de Cecs de Catalunya, organisme que tenia com a objectiu ser l’òrgan representatiu de tots els cecs catalans en temps de la República.
El jurat de l’edició d’enguany l’ha presidit Enric Botí, delegat territorial d’ONCE a Catalunya, i ha estat format per Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya; Vicenç Villatoro, escriptor; Leandro Lamor, delegat de l’agència EFE a Catalunya; Júlia Bacardit, periodista i editora de la revista literària Branca; Joan Carles Girbés, director editorial de Som Ara Llibres; Anna Punsoda, guanyadora en la categoria de narrativa a l’anterior edició; i David Bernardo, president del Consell Territorial d’ONCE Catalunya.