Ens sumem a les commemoracions per reivindicar les figures de Capmany, Fabra i Manuel de Pedrolo

Manual de Pedrolo és el primer títol de la nova col·lecció «Els Canals d’Amsterdam», una proposta editorial que dilueix les fronteres generacionals per connectar els joves amb lectures atractives. Amb la seva publicació al juny vam unir-nos a la celebració de l’Any Manuel de Pedrolo amb aquesta antologia de la periodista i poeta Aina Torres que s’ha endinsat en l’obra del prolífic escriptor i ha sistematitzat sis de les preocupacions que la recorren: la cultura, la llengua, l’independentisme, el compromís social, l’ateisme i l’alliberament de la dona. A més, ofereix al lector fragments escollits de tots els gèneres literaris que l’autor va cultivar. Des del dietarisme i la novel·lística, passant per l’articulisme, les cartes, el teatre i la poesia, Manual de Pedrolo recull una selecció de textos que interpel·len els lectors actuals per la seva vigència.

Però també hem volgut reivindicar la figura de Maria Aurèlia Capmany en l’Any del centenari del seu naixement. Per fer-ho, ens hem fixat en ella com a referent feminista de les últimes dècades i la poeta Blanca Llum Vidal ha estat l’encarregada d’endinsar-se en la seva obra més combativa per oferir-nos una selecció de textos que connecten amb la reivindicació imparable que avui en dia protagonitzen milers de persones als nostres carrers. Com diu Vidal al pròleg del llibre: «ara que, al costat de la cara més crua del masclisme, els feminismes han assolit una centralitat política que mai no havien tingut, ara potser fóra interessant de recuperar un llegat com el de Maria Aurèlia Capmany». Amenaça de sedició arribarà a les llibreries el 3 de setembre.

I finalment, l’Any Pompeu Fabra ens ha empès a recuperar la relació epistolar entre Fabra i Coromines, dos lingüistes fonamentals de la nostra llengua, pel seu tarannà i compromís humà i cívic i la seva insubornable defensa de Catalunya. Del volum, editat en col·laboració a la Fundació Coromines i a cura de Josep Ferrer i Joan Pujadas, en destaquem un llarg retrat literari de Pompeu Fabra que Joan Coromines va escriure i publicar en Lleures i converses d’un filòleg (1971). Sota el títol Fabra i Coromines. Amistat i cartes d’exili, que arriba a les llibreries el 10 de setembre, volem seguir donant valor a la tasca d’aquestes dues figures posant el focus en l’exili que van patir després de la Guerra Civil.

Comparteix

Darreres notícies

La gran festa del llibre en català. Del 20 al 29 de setembre. Passeig Lluís Companys. Barcelona
A continuació trobaràs l'adreça, data i hora on els nostres autors signaran llibres aquest Sant Jordi. Bona diada!
L'autora Txell Feixas guanya el Premi Nacional de Periodisme
Com a bons lectors i lectores que som, la gent que ens estima ho té clar: Els reis mags ens regalaran un llibre. Com si fos tan fàcil!