Després de viatjar fins als camps de refugiats de Grècia, l’escriptora Bel Olid ha recollit, en un volum que edita Ara Llibres, les històries de les persones que hi viuen atrapades. L’objectiu és que deixin de formar part d’un «ells» anònim i llunyà per formar part d’un «nosaltres» que, fins a l’inici de la guerra, feia una vida semblant a la de qualsevol europeu.
En un any s’han ofegat 5.000 persones al Mediterrani quan intentaven arribar a Europa. Però com és la vida dels que hi arriben? Bel Olid exposa sense embuts el compendi de vergonyes i humiliacions que han de patir centenars de milers de persones que fugen de la guerra i la misèria als seus països d’origen. Perquè els refugiats no són xifres, són milers de vides concretes, amb noms i cognoms i amb històries personals que mereixen ser escoltades.
El llibre, que durà per títol Vides aturades, arriba a les llibreries el 30 de gener i forma part de la campanya «Casa nostra, casa vostra». Inclou, a més dels colpidors testimonis en primera persona, informació de context, dades i arguments sobre la situació legal i real dels refugiats i fotografies de Gerard Masagué.
Cinc dels testimonis recollits al llibre seran, a més, protagonistes d’una sèrie documental que emetrà TV3 de l’1 al 10 de febrer. Al llarg de deu capítols, veurem com és la realitat de les vides aturades en un camp de refugiats.
Els drets d’autora i una part dels ingressos per la venda del llibre seran donats a les ONG Fotomovimiento i Stop Mare Mortum.